Как сами да проектираме мебелите си

Как сами да проектираме мебелите си

Ако не искате да се доверите на мебелните фабрики и сте фен на „направи си сам“ течението, тогава със сигурност ще се сблъскате с процеса на проектиране. Не се плашете! Следвайки няколко основни принципи и интуицията си, можете да постигнете страхотен ефект.

  1. Съставете план. Изработването на мебели без предварително направен план е възможно, но не ви го препоръчваме. Така още в началото ще изясните много въпроси, които ще възникнат без план в течение на работния процес. Също така ще знаете и какво количество дървен и друг материал ще ви е необходим. Идеята може да тръгне и от рисунка върху салфетка, но за да постигнете максимално добър ефект е необходимо да направите чертеж (било то на ръка или на компютър). SketchUp и други подобни програми набират все по-голяма популярност сред любители и професионалисти за проектиране на мебели. Те ви предоставят възможност да направите дизайна на мебелите си дори в цветен 3D формат. Ако все пак не сте фенове на технологиите, винаги можете да прибегнете към подхода „хартия и молив“.

  2. Помислете за формата, функцията и материала за вашата мебел. И не забравяйте за необходимите инструменти. Измисляйки дизайна на мебел, която изглежда добре, е само първата стъпка на процеса. Осигуряване на здравина и стабилност е втората. Важно е да се съобразите с предназначението на конкретната мебел и планираната й употреба. Например бихте ли искали да седите на стол, чиято седалката не е здраво прикрепена към краката? Помислете за функцията на вашата мебел и се уверете, че дизайнът й позволява тя да бъде стабилно изработена.

  3. Ако сте несигурни – направете макет. Понякога наистина е много трудно да разберем дали правилно сме проектирали мебелите си само по чертежа. Дори и 3D чертежите не винаги ни дават ясна и пълна картина. Макетите (било то в пълен или в по-малък размер) могат да бъдат чудесна визуална помощ, за да прецезираме дизайна на нашите мебели.

Публикувано От Svetlin Simeonov