Холни мебели за малко помещение

Холните мебели са неизменна част от обзавеждането на всеки дом. Но не всяка къща или апартамент разполага с достатъчно място за да се настанят там огромни дивани, маси и канапета, подобно на домовете от филмите. Много артистични и практични решения обаче се раждат при обзавеждането на малки помещения. Ограниченото пространство често кара хората да избират нестандартни модели и разпределения на холните си мебели. Какви интересни предложения за обзавеждане на малък хол може да се срещнат? Ето няколко любопитни предложения за холни мебели, с които стаята да изглежда наистина добре.

1. Използване на огледало и фототапет. Малкият хол, който има и малък прозорец, при неправилен подбор на холни мебели може да изглежда като кутия. За да се избегне този ефект, е добре да се заложи на фокусна точка, която да стимулира наличието на светлина. Разполагането на огледало срещу прозореца е много подходящо решение, защото ще създаде илюзията за още един прозорец, отразявайки външната обстановка. Ако няма възможност за поставяне на огледало може да се опита с фототапет. Той ще освежи стаята и ще и придаде повече уют. В двата края на тапета може да се поставят функционални холни мебели като например столове или масичка за кафе, като по този начин се оформи приятен малък кът.

2. Добавяне на допълнително място. Купуването на обзавеждане за малък хол трябва да бъде с мисъл. Така например холни мебели, които имат допълнително място за съхранение като табуретки, масички за кафе с шкафчета, или други дребни аксесоари добавят място, но не утежняват наличното.

3. По – добрият избор са малки холни мебели. Малкото пространство лесно ще се запълни от големи холни гарнитури или кресла. Антикварните магазини са много добро място за откриване на малки мебели за хол, които в същото време да бъдат функционални. Малък кът за отмора с масичка и столчета или малко кресло са много добро решение. Те ще заменят големия диван, а ще свършат същата работа.

Двойният диван може да постави пред прозореца, а от двете му страни да се сложат малки масички за кафе или шкафчета. Така функционалността се запазва, а в същото време пространството е напълно усвоено. Може да се добавят и голяма табуретка, в която се крият други две по –малки. Тези холни мебели имат както възможност за прибиране, когато няма нужда от тях, така и предоставяне на допълнителни места при гости.

4. Висок таван. Ако стаята е малка, но пък има висок таван трябва да се помисли за оформление на стените. За да се намали тази височина може да се заложи на поставяне на различни художествени произведения – картини, снимки, а защо не и пъзели по стената. 

Публикувано От Svetlin Simeonov